Coffee with NEET Day - 10



Living world

 

ORDINARY THINKING 

 

Objective questions. 

1. Edaphology is

     a) Study of elephants

    b)  Study of snakes

    c) Study of amphibians

    d) none of these. 

Answer. d) None of these. 

Reason. 

    Edaphology is study of soil. 

2. The study of action of drug is known as

  a) Physiology

  b) Pharmacology

  c) Pharmacognosy

  d) Pharmaceutical chemistry. 

Answer. b) Pharmacology

Reason. 

      Pharmacology is the branch of medicine and biology concerned with the study of drug action, where a drug can be broadly defined as any man made, natural or endogenous(with the body) molecule which exerts a biochemical and/or physiological effect on the cell, tissue, organ or organism. 

3. Study of periodical changes in plants in relation to seasonal changes

  a) Physiognomy

  b) Phycology

  c) Phenology

  d) Photoperiodism

Answer. c) Phenology

Reason. 

     Phenology is the scientific study of seasonal changes ie) periodic phenomena of organisms in relation to their climate. 

4. Anabolism is

    a) Endergonic process

    b) Exergonic process

   c) Bidirectional process

   d) Destructive process. 

Answer. a) Endergonic process. 

Reason. 

    In endergonic reactions, the product have more energy than the reactants, so the reaction requires an input of energy. 

5. Which of the following is a trace element required only in small amounts by most living things

    a) Oxygen   b) Iron

   c) Nitrogen   d) Hydrogen

Answer. b) Iron. 

Reason. 

      Iron is component of Haemoglobin of RBC of blood and helps in transportation of oxygen (about 97-99%) as well as carbon dioxide (about 23%).

6. Biological organization starts with

  a) Submicroscopic molecular level

  b) Cellular level

  c) Organismic level

  d) Atomic level

Answer. a) submicroscopic molecular level. 

Reason. 

      Submicroscopic particles such as Glucose amino acid, nucleotides etc. 

7. Which of the following is the main adaptation for a plant to survive in xerophytic condition. 

  a) spines

  b) no stomata

  c) stipular leaves

  d) none of the above. 

Answer. a) spines. 

Reason. 

       Xerophytic plant of deserts, has a number of adaptation to reduce transpiration for water conservation eg. Stem is covered by thick cuticle and has high succulency while leaves are modified into spines. 

8. The most abundant compound in living cells is

    a) Carbon  b) Water

   c) Hydrogen  d) Oxygen

Answer. b) Water. 

Reason. 

     Water is the most abundant substance of living beings. In adult human body 20-22 litres (50% of the total) is present inside the cells as intercellular water. 

9. Which statement is correct for biomolecules

  a) DNA is a polymer of ribonucleotides

  b) All carbohydrates break down into glucose

 c) RNA is single stranded and contain different purine base than DNA

  d) Sequence of aminoacids determine primary structure of proteins. 

Answer. d) sequence of aminoacids determine primary structure of proteins. 

Reason. 

     The shape, size, structure and biological functions of proteins are determined by the number type and arrangement of aminoacids. 

10. Cause of mimicry is

     a) Isolation

     b) Attack

     c) Protection

     d) Both (b) and (c) 

Answer. d) Both b and c. 

Reason. 

      Animal imitate other animals, plants and natural objects in order to protect themselves from predators, called protective mimicry. Predatory animals mimic  some natural object so that their prey get confused and is easily attacked or caught. This type of mimicry is called agressive mimicry. 



Dr. A. KINGSLIN M.Sc, BEd, Phd

Post Graduate Teacher in Botany
St. Mary Goretty Hr. Sec School, Manalikarai 
Kanyakumari district



Post a Comment

Previous Post Next Post