Coffee with NEET Day - 11




Living world

 

ORDINARY THINKING 

 

Objective questions. 


1. Glycogen is most structurally similar to

   a) Glucose    b) Starch

    c) Maltose    d) Cellulose

Answer. b) Starch

Reason. 

       Starch common in plant and glycogen in animals are two food storage polysaccharides. Both of them can easily be hydrolyzed into their glucose monomers. 

2. The living organisms can be unexceptionally distinguished from the non- living things on the basis of their ability for

   a) Responsiveness to touch

  b) Interaction with the environment and progressive evolution. 

  c) Reproduction

  d) Growth and movement. 

Answer. c) Reproduction. 

Reason. 

       Reproduction capacity found only in living being. 

3. The process in which excess energy is lost by light waves is called

    a) photolysis

    b) Fluorescence

    c) Photo- oxidation

    d) photophosphorylation

Answer. b) Flourescence .

Reason.  

            flourescence is the process in which excess energy is lost by light waves. Because of this energy loss, the wavelength of the light energy released in flourescence is generally longer than that of originally absorbed. 

4. Among the energy values or nutrients, 9.3 calories is that of

    a) Fats     b) Proteins

    c) Vitamins   d) Carbohydrates. 

Answer. a) Fats

Reason. 

      Maximum energy is provided by fats. (9.45 k. Cal). 

5. There is an exchange of materials and energy between living organisms and their surrounding. Such a system is called

    a) Open system

     b) closed system

    c) isolated system

    d) All of the above. 

Answer. a) Open system. 

Reason. 

      A living system which can exchange the matter and energy with the environment is called an open system.

6. The science of naming the plant is known as

    a) classification

    b) Identification

   c) Nomenclature

   d) Taxonomy

Answer. c) Nomenclature. 

Reason. 

      Nomenclature (nomen- name, clature- to call) is giving distinct scientific names to various structures, including living organisms, so they can be easily identified. 

7. A person who studies about the origin, evolution and variations in plants and also about the classification of plants, is called as

     a) classical taxonomist

    b) Herbal taxonomist

    c) alpha taxonomist

    d) beta taxonomist

Answer. a) classical taxonomist. 

Reason. 

      Taxonomy based on all available information and attempting to classify organisms, according to their origin, evolution and varation is called classical taxonomy. A taxonomist engaged in studying origin, evolution, variations and classification of organisms is called classical taxonomist. 

8. If a Botanist has to nomenclate a similar species, he will use

      a) syntype   b) neotype

    c) Mesotype  d) isotype

Answer. d) isotype. 

Reason. 

   Original specimen is called holotype and the duplicate of holotype is termed as isotype. 

9. Which of the following taxonomical ranks contain organisms least similar to one another. 

    a) class    b) genus

    c) family   d) species

Answer. a) class. 

Reason. 

      The closely related orders are grouped into a class (named as a taxonomical rank in classification) which have least similar organisms to another. 

10. In a hierarchical system of plant classification, which one of the following taxonomic ranks generally ends in 'ceae'. 

     a) family      b) genus

     c) order      d) class

Answer. a) family

Reason. 

    Family is a taconomic category between the division and order. It includes one or more genera. It's suffix is 'aceae'. 



Dr. A. KINGSLIN M.Sc, BEd, Phd

Post Graduate Teacher in Botany
St. Mary Goretty Hr. Sec School, Manalikarai 
Kanyakumari district



Post a Comment

Previous Post Next Post