Coffee with NEET Day - 12




Living world

 ORDINARY THINKING 

 Objective questions. 

1. In Botanical nomenclature of plants

a) Genus is written after the species. 

b) Both in genus and species the first letter is a capital letter.

c) Genus and species may be same name. 

d) Both genus and species are printed in italics. 

Answer. d) Both genus and species are printed in italics. 

Reason. 

In Botanical nomenclature of plants generic name always begin with capital letter and the specific name with small letter and printed in italics.

2. A system of classification in which a large number of traits are considered is

a) Artificial system

b) synthetic system

c) Natural system

d) phylogenetic system

Answer. c) Natural system. 

Reason. 

In the natural system of classification organisms are arranged according to their natural affinities through the use of all important characters. Characteristics such as structural, cytological, reproductive and biochemical are included. The characters are useful in bringing out homology. 

3. Who proposed the Binomial nomenclature system. 

a) Whittaker          b) Mendel         c) Carl Linnaeus          d) Tippo

Answer. c) Carl Linnaeus.

Reason. 

The 'Binomial system of nomenclature' was explained by Carl Linnaeus in his book 'species plantarum' in 1753.According to this system name of any organism/plant consist of two words. First represents it's 'genera' and second it's 'species'.

4.Linnaeus system of plant classification is

a) Artificial           b) natural            c) phylogenetic            d) none of the above. 

Answer. a) Artificial. 

Reason. 

Linnaeus system of classification is considered as artificial because it is based only on one or two character of plants. 

5. In Whittaker five kingdom classification, eukaryotes were assigned to

a) only two of the five kingdoms

b) only three of the five kingdoms. 

c) only four of the five kingdoms. 

d) All the five kingdoms. 

Answer. c) only four of the five kingdoms. 

Reason. 

In five kingdom classification of Whittaker eukaryotes were assigned to only four of the five kingdom. Prokaryotes sre included in kingdom Monera. 

6. Which of the following is grouped under phanerogams. 

a) pteridophytes

b) Gymnosperms

c) Angiosperms

d) Both b and c. 

Answer. d) Both b and c. 

Reason. 

Gymnosperms and angiosperms both are grouped under phanerogams because both are bearing seeds. 

7. Single celled eukaryotes are included in

a) Monera              b) protista                c) Fungi                     d) Archaea

Answer. b) protista. 

Reason. 

Angiosperms flowering plants constitute the dominating terrestrial flora of the world is known as spermatophyta. 

8. The non- nucleated, unicellular organisms of Whittaker (1969) classification are included in the kingdom

a) protista            b) monera            c) Animalia           d) plantae

Answer. b) monera. 

Reason. 

Monera contains the most primitive living forms which are basically unicellular prokaryotes. 

9. The term 'New systematics' was introduced in 1940 by

a) Adolf Engler

b) Karl prantl

c) George Bentham

d) Julian Huxley

Answer. d) Julian Huxley. 

Reason. 

The term new systematics was proposed by Sir Julian Huxley in 1940. In the new systematics, the species are considered related to one another mutable and the work of gradual modification. This is in conformity with the facts of evolution. 

10. The third name of the trinomial nomenclature is of

a) sub-genus

b) species

c) sub- species

d) type. 

Answer. c) sub- species. 

Reason. 

Sometimes organisms of same species differ from each other as they are adapted for different kinds of environment. In such cases species are again divided into subspecies.



Dr. A. KINGSLIN M.Sc, BEd, Phd

Post Graduate Teacher in Botany
St. Mary Goretty Hr. Sec School, Manalikarai 
Kanyakumari district



Post a Comment

Previous Post Next Post