Coffee with NEET Day - 13




Living world

 ORDINARY THINKING 

 Objective questions. 

1. In which book has 'binomial nomenclature' been used for the first time

a) Histoire naturelle

b) systema naturae

c) Historia naturalis

d) Historia plantarum

Answer. b) Systema naturae. 

Reason. 

Carolus Linnaeus introduced binomial nomenclature in his tenth edition of 'systema naturae'. 

2. The replacement of two kingdoms grouping by five kingdom classification was proposed in the year

a) 1859       b) 1758      c) 1919       d) 1969

Answer. d) 1969.

Reason. 

R. H. Whittaker (1969), an American ecologist, divide all the organisms into five kingdoms. 

3. Interbreeding natural population of animals are referred to as belonging to the same

a) family      b) species      c) genus      d) variety

Answer. b) species. 

Reason. 

An individual of a species can interbreed to produce fertile offspring. 

4. Natural system of classification is based on

a) morphology

b) phylogeny

c) morphology and affinities

d) Ontogeny

Answer. c) morphology and affinities. 

Reason. 

Natural system of classification is based on the large number of morphological characters and natural affinities of organism. 

5. Four kingdom classification was proposed by

a) Whittaker

b) Copeland

c) Haeckel

d) Linnaeus

Answer. b) Copeland. 

Reason. 

Four kingdom (plantae, animalia, protista and monera) classification was developed by Copeland (1956). The main drawback of this system is that fungi are not properly placed. 

6. Five kingdom system of classification suggested by R. H. Whittaker is not based on

a) mode of nutrition

b) complexity of body organization

c) presence or absence of a well defined nucleus

d) mode of reproduction

Answer. c) presence or absence of a well defined nucleus. 

Reason. 

The main criteria of Whittaker system are: cell type, thallus organization, nutrition, reproduction and phylogenetic relationship. 

7. Cytotaxonomy is connected with

a) chemical composition of cytoplasm

b) cell organelles

c) cytochromes

d) shape and size of cells

Answer. b) cell organelles. 

Reason. 

Cytotaxonomy based on information about cytological structure, chromosomes numbers, structure and behavior during meiosis and cell organelles. 

8. First act in taxonomy is

a) description

b) identification

c) naming

d) classification

Answer. b) identification. 

Reason. 

Identification is assigning   an organism it's correct name and placing it in its proper taxonomic category. 

9. Taxonomy based on determination of genetic relationship is

a) cytotaxonomy

b) numerical taxonomy

c) biochemical taxonomy

d) experimental taxonomy

Answer. d) experimental taxonomy. 

Reason. 

Experimental taxonomy based on the experimental determination of the genetic relationship, environmental impact and evolutionary divergence within a group. 

10. The study of theory, practice and rules of classification of living and extinct organisms is called

a) Ecology

b) taxonomy

c) morphology

d) physiology. 

Answer. b) taxonomy. 

Reason. 

Taxonomy is a branch of biology which deals with the  study of principles and procedures of classification, nomenclature and identification. The term taxonomy was coined by De Candolle (1813). 



Dr. A. KINGSLIN M.Sc, BEd, Phd

Post Graduate Teacher in Botany
St. Mary Goretty Hr. Sec School, Manalikarai 
Kanyakumari district



1 Comments

Post a Comment

Previous Post Next Post