Coffee with NEET Day - 14




Living world

 ORDINARY THINKING 

 Objective questions. 

1. Phylogenetic system of classification is based on 

a) evolutionary relationship

b) morphological features

c) chemical constituents

d) floral characters

Answer. a) evolutionary relationship. 

Reason. 

In phylogenetic system, the organisms are classified according to their evolution of genetic affinities. The system of classification proposed by Engler (1886) by Hutchinson (1926) and by Tippo (1942) are phylogenetic. 

2. An attribute found in plants but not animals is

a) metabolism

b) sexual reproduction

c) Autotrophy

d) asexual reproduction

Answer. c) Autotrophy. 

Reason. 

Autotrophy is a characteristics of plants. 

3. Which of the following taxonomist described classification of plant kingdom in 'Families of flowering plants'. 

a) Cronquist

b) Takhatajan

c) Benson

d) Hutchinson

Answer. d) Hutchinson. 

Reason. 

John Hutchinson put forward a classification on phylogenetic lines in the book 'families of flowering plants'. 

4. Mayr's biological concepts of species is mainly based on

a) Morphological traits

b) Reproductive isolation

c) modes of reproduction

d) morphology and reproduction

 Answer. b) reproductive isolation. 

Reason. 

Mayr defined species as group of interbreeding natural population that are reproductively isolated from each other group. 

5. Two morphologically similar populations are intersterile. They belong to

a) one species

b) two biospecies

c) two sibling species

d) none of the above

Answer. c) two sibling species. 

Reason. 

True species which do not interbreed but are otherwise difficult to separate on the basis of morphological characters alone. 

6. Algae with photosynthetic pigments possess nutrition

a) Holozoic

b) saprophytic

c) holophytic

d) parasitic. 

Answer. c) holophytic. 

Reason. 

Algae with photosynthetic pigment possess photosynthetic (holophytic) nutrition. 

7. The label of a herbarium sheet does not carry information on

a) height of the plant

b) date of collection

c) name of collector

d) local names

Answer. a) height of the plant. 

Reason. 

The herbarium sheets carry a label providing information about date and place of collection, english, local and botanical names, family, collector's name. 

8. Karyotaxonomy is the modern branch of classification which is based on

a) number of chromosomes

b) Bands found on chromosomes

c) organic evolution

d) Trinomial nomenclature

Answer. b) bands found on chromosomes. 

Reason. 

Karyotaxonomy is based upon nucleus and band on chromosomes. 

9. Hutchinson system of classification was revised in

a) 1995      b) 1959        c) 1954      d) 1946

Answer. a) 1995.

Reason. 

Hutchinson system of classification (1884- 1972) are the best known phylogenetic system. It was revised in 1995.

10. The total number of species included in the animal kingdom are about

a) 1 million

b) 2 million

c) 10 million

d) 1 billion

Answer. a) 1 million. 

Reason. 

Currently 1.7million living organisms are known to science. Out of these 1.2 million are animals and about 0.5 million plants.  



Dr. A. KINGSLIN M.Sc, BEd, Phd

Post Graduate Teacher in Botany
St. Mary Goretty Hr. Sec School, Manalikarai 
Kanyakumari district



Post a Comment

Previous Post Next Post